26 Haziran 2016 Pazar

Portakallı Tart Kek


Merhaba bu yazıyı okuyan güzel insan, bazı tariflerin hayatımız da önemli yeri vardır, ya bize gittiğimiz bir mekanı hatırlatır yada özel insanları. Bu kek tarifi de bana artık aramızda olmayan bir arkadaşımdan hatıra. Onun için ayrı bir yeri var. Bu kek kalıbını ilk onda görmüş bu leziz pastanın tadına onun evinde bakmıştım. Allah rahmet eylesin, Rabbim cennet taamları ile rızıklandırsın inşaallah. Giden gitti geriye kalan güzel hatıralar. Eğer sizde yaparsanız bu pastayı arkadaşıma Rahmet okumayı ihmal etmeyin olur mu? Hadi tarife geçelim;


Malzemeler;

Keki için;

2 yumurta
1 cay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı un
yarım çay bardağı kakao
2 çay kaşığı kabartma tozu

Kreması için;

yarım lt süt
3 yemek kaşığı toz şeker
1.5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 pkt toz kremşanti veya 100 ml sıvı krema

Portakal jölesi için;

3 çay bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı tozşeker
1.5 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
yarım portakalın kabuğunun rendesi




Yapılışı;

Yumurta ve şeker rengi açılıp kabarıncaya kadar çırpılır, süt ve sıvıyağ ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Kuru malzemeler elenerek sıvı karışıma eklenir, yağlanmış unlanmış kek tart kalıbına dökülür, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Pişme süresi fırına göre değişiklik gösterdiğinden kürdan testi yapılarak kek kontrol edilir.

Muhallebisi için tereyağ ve kremşanti hariç diğer malzemeler orta ateşte karıştırılarak pişirilir, ilk sıcağı çıkınca tereyağ ve kremşanti eklenip çırpılır. Soğumuş olan kekimizin çukur tarafına muhallebi yayılır ve dinlenmeye bırakılır.



jölesi için portakal suyu nişasta ve şeker ocakta pişirilir portakal kabuğu rendesi ilave edilip soğumadan muhallebinin üzerine dökülür. Şeker oranını portakalın ekşiliğine ve damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun ...

Torun Hatice

5 yorum:

  1. Hatice ablaa bu da benim kurtarıcı tarifim oldu sayende. Hem çeşitlendirebiliyorum hem de kek kadar kolay ama tat görünüş de basit kalmıyor. Çok seviyorum bu tarifi
    Ayşe

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık ayşem, denedigin alternatiflerin tariflerini bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Süper gözüküyor ellerine sağlık ağzımın suyu aktı

    YanıtlaSil
  4. Tadi akdeniz ....

    YanıtlaSil