31 Ekim 2016 Pazartesi

Kafkas Kebabı


Şimdi fotoğrafa bakıp "bu yemeğin adı çökertme kebabı kardeşim" diyenler olabilir evet benziyorlar fakat pişirme teknikleri farklı, inş başka bir postta çökertme kebabı tarifinide veririz.

Kafkas kebabının tarifi ustasından senelerin aşcısı Hayriye hanım teyzeden. Kendisi kafkas kebabını Antalya'ya sevdiren kişidir.

Kafkas kebabı pişirmesi çok kolay lezzeti ise olay tariflerden. Çıtır çıtır patates kızartması sayesinde çocuklar tarafından da iştahla tüketiliyor. Bu kadar reklamdan sonra artık tarifimize geçebiliriz.


Malzemeler ( 8-10 kişilik ) 

1 kg kuşbaşı dana eti (orta yağlı )
2 orta boy soğan
4 - 5 yemek kaşığı domates sos
3-4 yeşil biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz - karabiber - toz kırmızı biber - kimyon
1 tane Defne yaprağı

Çıtır patates için 

8-10 patates
Tuz

 Yoğurt sos için 

500 gr süzme yoğurt
Tuz
2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )



Yapılışı 

İlk önce patatesleri soyup rendeliyoruz. Rende ne çok ince nede çok kalın olacak, orta kalınlıkta olmalı. Rendelenmiş patatesleri soğuk suda 2-3 saat bekletiyoruz. Sonra suyu berrak çıkana kadar güzelce yıkıyoruz. Kısım kısım süzüp tuzlayip kızartıyoruz. Eğer nişastasından iyice arınmış ise kızarırken hiç yumuşamayacak ve çıtır çıtır olacak. Üstelik çıtırlığını ertesi güne dahi kalsa kaybetmiyor.

Yemeğimizin kebap kısmını pişirmeye başlayabiliriz. Kuşbaşı etleri güzelce yıkıyoruz, öyleki yıkama suyu berrak olana kadar yıkamaya devam ediyoruz.

Tercihen döküm tenceremizin altına etimizin yağlı kısımlarını koyuyoruz sonra sırasıyla kalan etleri, ince doğranmış soğanları, ince doğranmış biberleri, rendelenmis sarimsaklari, salçayı, domates sosunu, defne yaprağını, tuzunu ve tereyağını ekleyip ilk 10 dakika harlı ateşte daha sonra kısık ateşte hiç karıştırmadan  pişirmeye bırakıyoruz. İlk bir saat sonunda yemeğimizi bir iki defa karıştırıp pişirmeye devam ediyoruz. Etimizin pişmesine yakın baharatları ekliyoruz. Ve iki saat sonunda lokum gibi pişmiş kebabımız hazır. Fazla karıştırmamaya özen gösteriyoruz ki etimiz dağılmadan lokum gibi olsun. Tarif de ben yazdan hazırladığım kışlık domates sosumdan kullandım, siz domates rendesi de kullanabilirsiniz.

Yoğurt sos için süzme yoğurdu tuz ve biraz su ile açıyoruz. Sarımsak tamamen sizin damak tadınıza kalmış, Hayriye teyze koymuyor ben evde yaparken bazen ekliyorum.

Artık servise geçebiliriz. Tabağa ilk olarak çıtır patates koyuyoruz. Üstüne yoğurt sos en son etimizi ekliyoruz. Burada bir püf nokta daha var yoğurt oda sıcaklığında olmalı yoksa üstüne eti koyduğumuzda yemeğimiz soğuyabilir. Yanında ben pirinç pilavı tavsiye ediyorum.

Yapanlara yiyenlere şifa olsun inş.

Torun Hatice


1 yorum:

  1. Asıl Kafkas işte bu rendelenmiş patatesler soslu pişmiş et Hayriye teyze usülü yoğurt :)
    gezerken tesadüfen buldum harika anlatım olmuş Hatice ablacım ellerine sağlık

    YanıtlaSil