25 Mayıs 2017 Perşembe

Arap Kadayıfı Antalya'dan






Anısı Kadar lezzeti de güzel olan bir tatlı. Hafif ve enfes...
 Anneannemlerden kalan bir lezzeti daha sizinle paylaşmak istedim. hemde arşive eklenmiş olur. Tarif elimizin  altında olsun istedim.

 Hamuru Antalya'da yaşayanlar için bulması kolay olan bir tatlıdır. Benim gibi yurt dışında yaşayanlara lezzeti birebir olan alttaki tarifi uygulayabilir.  yıllardır hasreti ile yaşayıp dururken bir anda kendim yapayım bu böyle olmayacak deyip Bismillah çektim ve elh birebir aynı tutturdum.

 Hamuru hazır alanlar icine cevizi koyarak ve  şerbeti ile tatlıya başlayabilirler.

 MALZEMELERİ Yassı kadayıf hamuru için:
 1 yumurta
 1buçuk su bar. süt
yarım su bar. su
 2 su bar.un
 1 tatlı kaş. şeker
 Yarım  çay kaş.tuz ( ilk yumurta sarısının üzerine atın ve karıştırın ki yumurta kokusu olmasın.)
 1 tatlı kaş maya


 Hepsini karıştırıp 3 saat mayalandiktan sonra pankek usulü tek tarafını pişiriyoruz. Ölçü için dondurma kaşığı ideal. Dondurma kaşığından kasıt dondurma topları koymak için kullanılan yuvarlak başlı kaşık.  Üst tarafında yaşlık bitince alıyoruz. İlk kabarır delikler gözünüze büyük gelebilir önemli değil gayet iyi. Hepsini pisirdikten sonra tepsiye alıyoruz yanlız sıcak olanları üst üste koymanız birbirine yapışmasına sebep olur. Soğuduktan sonra İçine iri dövülmüş  cevizler bolca koyulur ve ağzı yarım ay şeklinde iki parmakla sıkıştırararak birbirine yapışması sağlanır ve kapatılır. açık kalmaması gerekir.
 NOT: eğer çok bekletirseniz kurur ve birbirine yapışmaz. Eğer hemen yapamayacaksanız buz dolabında veya serin bir yerde ağzı kapalı yada kağıda sarıp poşette ağzı sıkı kapatarak tutabilirsiniz. En gec 2 güne yapılması gerekiyor. Kuruması veya bayatlaması kapatırken çatlamasına neden olur.

 Hepsini kapattıktan sonra, şerbeti önce hazırlanır.

 3 su bardağı su 3 su bardağı şeker kaynatılır Limonla tekrar kaynatılır   ve baklava şerbetinden  biraz koyu kıvamda şerbeti hazırlanır. Aksi taktirde tatlımız hamur olur.

 NOT: eğer şekerleşir ise yarım çay bardağı  ve biraz daha limon sıkıp su koyup tekrar kaynatın ve kıvamı gelince kapatın. En son yaptığımda tecrübe edindim ki sekerleşen şerbet  biraz daha su koyup kıvamı aldırılırsa bir daha hiç  sekerleşmiyor.

 Hazırladığımız tatlı hamurlarını önce sarısı bir fiske tuz ile (yumurta kokmaması için ) iyice Çırpılır köpürtülür. Sonra ayrı beyazı tuzsuz köpürtülür ve karıştırıp tekrar iyice köpürtülür. hamurları köpüğüne iyice bulanır ve kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. ve yağdan alındığı gibi Soğutulmuş şerbete atılır ve şerbetin bulunduğu kap doldukça tatlı tepsiye alınır ve dizilir.  böyle bütün hepsi hazırlanır ve en son tencerede kalan şerbet tepsiye tatlıların üstüne dökülür.
 Sıcak soğuk servis yapılır. ben sıcak çok severim. İlk piştiğinde kesinlikle bir tane tüketirim.  Servis yaparken iki tarafıda şerbete bulayıp tabağa koyun. Servisi direk tepsiden yapın. Aksi takdirde tatlımız kurur ve lezzetli olmaz.  Şerbeti çok sevmeyenler tepsiden direk alırken biraz üst kısımda tutup biraz sıkarak şerbetini akıtarak tabağına alırsa hem kuru olmamış hemde şerbeti az olmuş olur.

 Muhafaza ederken de mutlaka üstünü kapatın ve arada üst kısımları alt tarafa çevirin ki şerbet değmeyen yerlerde şerbetlensin.
 Çok karışık görünsede kolay aslında.
1 ölçüden 13-15 arası  hamur çıkabilir.

  Afiyet olsun.  Torun büyük Adile















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder