26 Haziran 2016 Pazar

Dızmana




Yumuşacık bir poğaça tarifi var şimdi, ister içli ister sade yapabilirsiniz. Bu poğaçanın özelliği börek gibi sos ile pişmesi.  Zaten nette biraz bakındığımızda Göçmen Böreği denildiğini görüyoruz.

Bakınız nette karşıma çıkan bazı bilgiler;“Göçmen Böreği” olarak da bilinen Dızmana, orjinalinde içine ekşimik denen ve aslında bir çeşit lor olan peynir konularak yapılan hamurlu muhacir çöreğidir. Bulgaristan göçmenleri daha çok Trakya bölgesine yerleştikleri için Trakya bölgesine ait bir yiyecek olarak da anılır.


 Aslında ekmek hamurundan yapılıyormuş bu dızmana ama benim elimde Adile'nin yanardağ poğaçada kullandığı poğaça hamuru vardı. Ben yuvarlak borcama yapacağım için azalttım. Orjinal tarife buradan bakabilirsiniz. Yada uğraşmayıp en yakınınızda ki ekmek fırınına gidip ekmek hamuru alabilirsiniz.



Malzemeler;

3 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu
1 paket insant maya
Aldığı kadar un

İç Malzemesi;

lor
yağlı peynir

Sos için;

1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
tuz



Yapılışı;

Hamur için öncelikle yumurta beyazı, tuz, şeker ve tüm sıvı malzemeler  karıştırılır, sonrasında kontrollü bir şekilde un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. İç malzemesi koyulup yuvarlanır.
Yağlanmış tepsiye dizilir, sosu dökülür. önceden ısıtılmış fırında 180 .derece fırında pişirilir,



2 yorum:

  1. Hatice abla ellerine sağlık oruç olmasam şimdi kalkıp yapacağım buzlukta da sıvı hamur malzemesi karışmış var unun yetmeyince ayırdım buzluğa attım. Lezzeti nasıl ıslak yumuşak soslu akışkan

    YanıtlaSil
  2. Farkli ve lezzetli .goruntu pide

    YanıtlaSil