4 Temmuz 2016 Pazartesi

Zeytinyağlı patlıcan Dolması


Zeytinyağlı sarma ve dolmalar. .... Her yaptığımda anneannem aklıma gelir.
Bir gün Korkutelinde anneannem hatime gittiğinde öğle yemeği için bahçenin mis  gibi taze nanesi ile dedeme öğle yemeği dolma ve cacık yapacaktım ozamanlar üniversite sınavına hazırlık icin korkutelinde sakin çalışabilmek için kalırdım. Yaş 15...
dedem devamlı etrafımda dolanıp duruyordu yapabilecek miyim nasıl yapacaksın.Hatta şunu koyuyor musun şöyle yapıyor musun diye malzemeleride kontrol ederdi.


Rahmetlik çok eftik ve herşeyin titizlikle yapılmasını isteyen biri idi. Makamı cennet Hz Peygamber Efendimize komşu olsun inş. En son beğenerek yeyince içi rahatlamıştı. Eee Rabiye sultandan öğrendik püf noktaları  😏😏

Birde asma yaprağı, korkutelinin araba park yerinde ne anılarımız vardır. Orası top oynama yeri, sıcak havalarda geceleri  uyku yeri, ferah ve serin , arabanın gölgeliği olan asmadan çatı, ordan sarma için mis gibi taze yaprak toplardık. Anneannemin kenardaki toprakta naneleri,  Çeşme'de de çocuklarla çamur oynama yeri .....

hatta futbol oynuyorduk  Hilmi dayım, teyzemin ibrahim ve diğerleri top nanenin üstüne kaçtı ibrahim cılız önde top onda arkasında Hilmi dayım dayım topu alabilmek için ibrahimi koltuk altından tutup makina misali kaldırdı döndürdü ve arkasına koydu ve topu aldı.  Gülmekten yıkılmıştık ogün.  Anneannenin naneleri naneyi yedi derdi birde üstüne. ..:)

Ama yaptığım her dolma ve sarma hep beğenilerek yenilmiştir. Viyana'da 10. Viyana nın şubesinde kermes vardı ve kermese sarma lazımdı, ben yaparım malzemeleri temin edin dedim. Şaşırdı lar idi hoca hanımlar dan biri de bağları olan ben yaprak temin ederim demişti ve bir kaç hoca hanım arkadaş  5 kişi idik bir kazan ve büyük tencere sarma sarmıştık. İç malzeme de hiç Salça olmadığı ve bol domatesli olduğu için hoca hanımlar dan biri sarma çorbası olur diye espri yapmıştı. Ama arkadaşlardan biri o sarman çok lezzetli idi diye şimdilerde bile yâd eder. Sağolsun.  

Geçelim tarife 
20-30 tane patlıcan için yada yarım  kilo yaprak için

2 -3 iri soğan küçük ise 4-5 tane soğan  ince kıyılır  
Viyana'da yarım bağ maydanoz  Türkiye'de bir bağ maydanoz, nane, 2 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı şeker ve bir su bardağına yakın zeytinyağı 2-3 yemek kaşığı sirke güzelce karıştırılır.
Üstüne 4-5 iri domates robottan geçirilir ve eklenir.
Her patlıcan veya biber için bir avuç prinç denk gelecek şekilde prinçler hazırlanır ve yıkanır içine atılır bol sulu bir iç malzemesi olur. İsterseniz kaşıklayın 😊😊. 
Hatta sarmayı yaparken parmaklarınızın arasından sızar suyu.. onu sarmanın pişeceği   tencereye akıtın direk .

Doldurduktan sonra Patlıcanlar ın içine üstüne parmak ucu ile tereyağı parçaları koyun buda bize anneannemden Yadigar bir püf noktasıdır sarmanın üstüne tabak kapatılır harcın dibinde biriken domates suyu süzgeçten geçirilerek tencereye dökülür su az geldi ise iç harcı hazırladığınız kabın dibindeki yağları sudan geçirilerek eklenir.ve pişirilir. 

Önemli nokta bir gün önceden hazırlarsanız ertesi güne çok sulu olduğu için pişerken çamur olur. Onun için sabahtan yapın veya bir önceki gün yapacaksanız da mutlaka pişirin zeytinyağlı olduğu için lezzetli olur. 
2. Püf nokta piştikten sonra ne kadar dinlenirse okadar lezzetli oluyor. Sıcak havalarda tabi serin yerde muhafaza etmek gerekir. Buzdolabından hava sıcaklığına göre  1- 2 saat önce çıkarırsanız normal sıcaklığına ulaşır.

3. Püf nokta dibini çok sulu bırakmayın yavan olur. mümkün mertebe suyunu çektirin. çok sulu ise pişmeye yakın kapağını açıp harlı ateşte suyunu çektirin, ama başını bekleyin dibi yanar. Gerçi biz ailecekdibi biraz tutmuş yaprak ve dolmaya bayılırız. azcık çıtır içi yumuşak ve yağı dibine inmiş ufff çok lezzetli olur. 

Rahmetlik Anneannem sarma sararken  ilk bir fatiha şerif ve 11 İhlası şerif okutur öyle sardırırdı bize sarmaları.  Dolmalarada dibini iyice bastırceniz üstünü gevşek dolduracaksınız derdi. Bunu dedemde yaparken hatırlatırdı bana. Herşeyi bilirdi maşallah dedem.

Afiyet olsun 

Torun Büyük Adile 



Kuru patlıcan ları ilk 5 dk kaynatıp iç hazirlayasıya kadar sıcak suda kalması sağlanır. 

Et gibi çok lezzetli olur. Patlıcan...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder