Lezzet süper ve kesinlikle orjinal herkese tavsiye ederim.
1-)İlk bir su bardağından fazla sütü bir tencereye içine porselen tabak koyarak 5 6 dk suyunu çekmesi için iyice kaynatın.
Porselen tabak sütün taşmasına engel oluyor.suyu alınan yoğurtta oldukça katı oluyor.
Soğumaya alın.
2-) Bir kavanoza 15 nohut koyun.
3-)Sütün sıcaklığı gerekli kıvama gelince kavanoza döküyoruz. (Gerekli kıvam: sütün içinde serçe parmağınız en fazla 7 saniye dayanmalıdır. Ne fazla ne az )
4-)İyice sarıp sallamadan önceden ısınmış 100 derece fırına koyuyoruz ve 4 dk daha ısısını korumasını sağlıyoruz ve 4 dk sonra fırını 0 a getirip 24 saat kıbırdatmadan bekletiyoruz.
5-)Sonra buzdolabında 12 saat bekletiyoruz.
6-) 12 saat sonra yoğurdu açıp nohutları çıkarıyoruz. 7-) eğer katı kıvamda ise en katı yerinden eğer katılığı tam sağlanmadı ise süzüyoruz ve kalan katı parçacıkları tekrar başka kavanoza alıp nohutsuz aynı işlemleri yapıyoruz
8-) Bu sefer 12 saat fırında bekletip buzdolabına koyuyoruz ve tekrar 12 saatte buzdolabında bekletiyoruz.
9-) Bu işlem 7 kere tekrarlanır. Örneğin ilk günden sonra akşam 8 fırına sabah 8 buzdolabına koyarak 7 kere tekrarlayın. Buzdolabında bekletme süresi en az 12 saat olmalı en fazlası isterseniz 1 hafta bekletin işlevini yitirmiyor.
10-) bazen 5. De bile katı tuttuğu olmuştur.
11-) yoğurdu mayaladıkça içindeki pütürlük azalıyor ama lezzeti pütürlük olsada güzel oluyor.
12-) Yoğurt ilk zamanlar çok tatlı olur. İstediğiniz ekşi kıvamı aldıktan sonra mayalarken sarmanıza artık gerek yok.
13-) yoğurdunuzu artık istediğiniz gibi mayalayabilirsiniz.
Not: yoğurt tam kıvamını alıncaya kadar kullandığım eski yogurtlarıma Yoğurtlamalar da hep karıştırdım ve kullandım. Lezzetinde değişiklik olmuyor.
Ve sütünüzün miktarını git gide artırın. ve kaynatma süresini de ona Nisbet artırın 2-3 litre sütü yarım ateşte yarım saat kaynatın.
Afiyet olsun.
Yoğurt yapımına teşvik eden Torun Hatice
Yazan Torun Büyük Adile :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder